ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κωνσταντίνος Βολανάκης. Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας. Έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
24 Ιουλίου, 2019Αληθινή κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της έκθεσης του γνωστού Γάλλου artist photographer Pascal Blondeau. Πλήθος επισκεπτών και φίλων του καλλιτέχνη τίμησαν την εκδήλωση και θαύμασαν το φωτογραφικό του έργο.
7 Αυγούστου, 2019ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ
Βραδιά Maria Callas
με την Varduhi Khachatryan
“Viva Callas”
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019, ώρα 9:30 μ.μ.
…Ένα αφιέρωμα στα 100 Χρόνια του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας(1919-2019)
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας κορυφώνει τις εκδηλώσεις της φετινής χρονιάς 2019 που έχει αφιερωθεί στα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του με μια εξαιρετική Μουσική Βραδιά-αφιέρωμα στον επετειακό εορτασμό με τον τίτλο “Viva Callas”. Πρόκειται για ένα κονσέρτο-αφιερωμένο στη μεγάλη υψίφωνο Maria Callas με την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Vardhui Khachatryan, η οποία ειδικά για το σκοπό αυτό θα ταξιδέψει από την Ελβετία στη χώρα μας. Στο πιάνο θα τη συνοδέψει ο καταξιωμένος Ιταλός πιανίστας Corrado Valvo.
H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας το Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 στις 9:30 μ.μ.
Προσωπικότητες του πολιτισμού και των γραμμάτων έχουν προσκληθεί να την πλαισιώσουν.
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 09.00-16.00, 19.30-21.30
Τηλ.: 22980 52355
E-mail: [email protected]
VARDHUI KHACHATRYAN
Bio:
Η Αρμένισσα mezzo-soprano, με την απίστευτη καθαρότητα της φωνής της, απαλή και πλούσια, με την εκπληκτική της τεχνική καθώς και την κομψή και ταυτόχρονα δραματική παρουσία της, συγκεντρώνει πολλές μεγάλες ιδιότητες του λυρικού τραγουδιού.
Από νεαρή ηλικία, η mezzo-soprano συμμετείχε έντονα στη ζωή της τέχνης. Ο πατέρας της Βαρντουί, διάσημος βαρύτονος και καλλιτέχνης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ξεκίνησε να την ενθαρρύνει στην κλασική μουσική από την παιδική της ηλικία. Στην ηλικία των 7 ετών μπαίνει στο μουσικό σχολείο όπου σπουδάζει ταυτόχρονα πιάνο και φωνητικά. Συνεχίζει τις σπουδές της στο μουσικό κολλέγιο μετά το “Romanos Melikyan”, στη συνέχεια στο Κρατικό Μουσικό Ωδείο του Ερεβάν μετά στο Komitas από όπου λαμβάνει τα διπλώματα σολίστ και παιδαγωγικής.
Έκανε το ντεμπούτο της το 1996 στο θέατρο
της Όπερας του Ερεβάν, ερμηνεύοντας το ρόλο της Parandzem στο “Arshak II” του T.Tchukhatchyan. Η Βαρντουί υπήρξε
σολίστ στο ίδιο θέατρο από το 1997 όπου έπαιξε τους ρόλους της Κάρμεν στην
“Carmen”
του G. Bizet, Pauline στο “The Queen of Spades” (“La Dame de Pique”)
του P.I. Tchaykovsky, της Azucena στο ” Il Trovatore “, Amneris στην” Aida “του G. Verdi, Adalgisa στο” Norma “από τον V. Bellini, καθώς και σε άλλους
διάσημους ρόλους.
Το 2004 λαμβάνει το Εθνικό Βραβείο “Artavazd” στην κατηγορία “Καλύτερη ηθοποιός όπερας της
χρονιάς”
Η επαγγελματική της πείρα στην Ευρώπη ξεκινά το 1999, όταν κερδίζει τον Διεθνή Διαγωνισμό “Chant à Liège” (Βέλγιο). Κατά τα επόμενα δύο χρόνια βραβεύεται σε επτά διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2001 η Βαρντουί κερδίζει το Grand Prix Μαρία Κάλλας της Αθήνας και το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού Montserrat Caballé . Η τελευταία της επέτρεψε να λάβει διάφορες κρατήσεις και προσκλήσεις σε φημισμένα φεστιβάλ και πολλές ενδιαφέρουσες προσφορές από καλλιτεχνικούς πράκτορες.
Τραγούδησε μεταξύ των άλλων στο Θέατρο Bolshoy (Μόσχα), στο θέατρο Bunka Kaykan (Τόκιο), στο Teatro di Verdi (Sassari), στο Teatro Sperimentale di Spoleto, στο Φεστιβάλ Euro Mediterraneo στη Ρώμη στο Φεστιβάλ Castell de Peralada “στην Ισπανία, στο Φεστιβάλ MIDEM στις Κάννες, στο φεστιβάλ” Suoni di Primavera “στην Ιταλία, στο” Flâneries Musicales d’Eté “του Reims, στο Φεστιβάλ d’Ambronay στη Γαλλία.
Η Βαρντουί τραγουδούσε με τους Montserrat Caballe, Angela Ghiorghiu, Cecilia Gasdia, José Cura, Carlos Almaguer, Franco Vassallo, υπό την καθοδήγηση των Pierre Dominique Ponnelle, Alexander Joel, Fabio Pirona, Adrian Leaper, Werner Pfaff, Miguel Ortega, Gabor Takacs-Nagy κλπ.
Έχει επίσης πραγματοποιήσει συναυλίες και ρεσιτάλ στο Salle Gaveau του Παρισιού, στο Royal Hall του Λονδίνου, στο Θέατρο Kodak στο Λος Άντζελες, στην Αίθουσα Βικτώριας της Βιέννης, στο Montreux Stravinsky Auditorium, σε πόλεις όπως Πράγα, Μόντρεαλ, Ρώμη, Κατάντ, Μαδρίτη, Μόναχο, Αθήνα , Βαρκελώνη, Βιέννη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες κ.λπ.
Το ρεπερτόριο της Βαρντουί κυμαινόταν από τους ρόλους της Adalgisa στο “Norma” της Bellini, της Azucena στο “Il Trovatore” του Verdi, της Carmen στην Carmen του Bizet, της Amneris στην “Aida” του Verdi, της Charlotte στο Werther του Massenet, “Roméo et Juliette” του Gounod, Fenena στο “Nabucco” του Verdi, Preziosilla στο “I Vespri Siciliani” του Verdi, Santuzza στην “Cavalleria Rusticana” από Mascagni, Kundry στο “Parsifal” του Wagner, Paulina στην “Queen of Spades “(” La Dame de Pique “) του Τσαϊκόφσκι, Όλγα στο “Ευγενή Ονγίν” του Τσαϊκόφσκι.
Συμμετείχε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα “Klassisch!” στο Μόναχο και εμφανίζεται πολύ συχνά στο τηλεοπτικό κανάλι MEZZO TV.
H Βαρντουί έχει επίσης εμφανιστεί στην κινηματογραφική όπερα “Norma” του Bellini σε σκηνοθεσία DECCA (DVD), στην ταινία «Ode to Joy» του Aram Khatchatourian (CD, Αγγλία), στο «Dedication to Komitas» (CD, Yerevan) “από τον Franc Martin (CD, Γενεύη), στην” Ave Maria “(CD, Ερεβάν)
Το μεγάλο της ρεπερτόριο κυμαίνεται από την μπαρόκ έως τη σύγχρονη, καθώς και τη γερμανική Lieders, ρωσική, γαλλική, ισπανική, ιταλική και αρμενική σύνθεση μελωδιών. Επιπλέον, τραγουδά (εκτελεί) σε επτά γλώσσες.
Το επαγγελματικό της υπόβαθρο την ώθησε να δημιουργήσει το πολιτιστικό σωματείο “AVETIS” το 2011. Σκοπός του σωματείου είναι να προωθήσει έμπειρους καλλιτέχνες και να ανακαλύψει νέα ταλέντα.
info: http://www.varduhikhachatryan.com/
Gallery:
Πρόγραμμα της Συναυλίας της 24ης Αυγούστου:
BIZET
«Carmen» – Habanera
ROSSINI
«Il barbiere di Siviglia» – Una voce poco fa
VERDI
«Un ballo in Maschera» – Morro, ma prima in grazia
VERDI
«Il Trovatore» – Tacea la notte placida
VERDI
«La forza del destino» – Pace, pace
CILEA
«Adriana Lecouvreur» – Io son l’umile ancella
PUCCINI
«Tosca» – Vissi d’arte
BELLINI
«Norma» – Casta Diva
GOUNOD
«Roméo et Juliette» – Je veux vivre
THOMAS
«Mignon» – Je suis Titania
Encore
PUCCINI
«Gianni Schicchi» – O mio babbino caro
VERDI
«Un ballo in maschera» – Saper vorreste