Μέσα σε κλίμα ζεστό και αρκετές φορές έντονα φορτισμένο συναισθηματικά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, μια όμορφη εκδήλωση στους πάντα φιλόξενους χώρους του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας.
6 Οκτωβρίου, 2019ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
13 Οκτωβρίου, 2019ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η κ. Αδαμοπούλου μετέβη στην ιστορική πόλη της Φωκίδας συνοδευόμενη από την υπάλληλο του ΙΑΜΥ κ. Ελένη Μαυρουδάκου.
Ο επετειακός εορτασμός ξεκίνησε με Λαμπαδηφορία στην Πλατεία Ηρώων στα
Μανουσάκια, με τους συγκεντρωθέντες να κατευθύνονται στο Ναυτικό και
Ιστορικό Μουσείο της πόλης, όπου και είχαν την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν την εξαιρετική ομιλία της Διευθύντριας του Ιστορικού
Αρχείου και Μουσείου Ύδρας κας Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου με θέμα:
«Γαλαξίδι-Ύδρα 18ος-19ος αιώνας, Αμφίδρομες Πορείες Ναυτοσύνης». Η κ.
Αδαμοπούλου εντόπισε και ανέλυσε τις περιπτώσεις συνεργασίας και συχνών
συναλλαγών των δύο ιστορικών ναυτότοπων σε οικονομικό κυρίως επίπεδο
πρό και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αλλά και την σύμπραξη και
αλληλοβοήθεια μεταξύ τους σε διάφορες πολεμικές, ναυτικές κυρίως,
επιχειρήσεις ενώ ειδική και λεπτομερή μνεία έκανε για τους ιστιοφόρους
στόλους Ύδρας-Γαλαξιδιού κατά τη μετανεπαναστατική περίοδο και τις
συνθήκες ζωής των ναυτικών τους, εντοπίζοντας τις ομοιότητες αλλά και
τις διαφορές της σκληρής εργασιακής τους καθημερινότητας.
Στο τέλος της ομιλίας της η κ. Αδαμοπούλου δέχθηκε ωραιότατο αναμνηστικό δώρο, φιλοτεχνημένο ειδικά για την περίσταση, από την εκπρόσωπο του Δήμου Δελφών και Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου κ. Κατερίνα Καραδήμα ενώ και η ίδια ανταπόδωσε προσφέροντας στους εκπροσώπους των Αρχών του τόπου αναμνηστικά δώρα φιλοτεχνημένα για την Επέτειο των 100 Χρόνων του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας.
Το Σάββατο 21/9 οι επίσημοι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραδοσιακά Καπετανόσπιτα της Ναυτικής πολιτείας καθώς και να απολαύσουν από κοντά ένα σύντομο ταξίδι στο μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Νικολάου, με εξαίρετο ξεναγό τους τον κ. Αναστάσιο Σκιαδά γνωστό Γαλαξιδιώτη εκπαιδευτικό και συγγραφέα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας την σκυτάλη πήρε η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Ευθυμίου, η οποία με το δικό της μοναδικό τρόπο παρουσίασε πολλές, ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό, πτυχές του Αγώνα καθώς και τον ξεχωριστό ρόλο που το Γαλαξίδι και οι ήρωες του διαδραμάτισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ξεχωριστή νότα των εκδηλώσεων μνήμης το βράδυ του Σαββάτου ήταν η διέλευση μπροστά από το Κιόσκι ξύλινου ολόφωτου καϊκιού στο οποίο επέβαιναν φουστανελάδες υπό τους ήχους κανονιοβολισμών αλλά και των τουφεκιών τους, καθώς και τα εντυπωσιακά ιστορικά κειμήλια, κυρίως όπλα (του 1700-1850) που οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερη αναφορά τέλος θα πρέπει να γίνει στην ξεχωριστή συμβολή της Δημοτικής Χορωδίας Άμφισσας υπό την Δ/νση του κ. Πάνου Βασιλείου, καθώς και στην χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξιδίου υπό την Δ/νση της κας Μίνας Καρρά.
Την Κυριακή 22/9 κορυφώθηκαν οι επετειακοί εορτασμοί με την δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Μητρόπουλου και την εντυπωσιακή παρέλαση φουστανελάδων εκπροσώπων Συλλόγων από πολλές πόλεις της χώρας, στην παραλιακή οδό παρουσία του Δημάρχου Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή, του Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιου Δελμούζου, του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Ευθύμιου Γρίβα, του Προέδρου της Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπύρου Μπαρλιακού, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, καθώς και πλήθους κόσμου. Τους εορτασμούς εκτός των άλλων τίμησε με την παρουσία του και ο –κατά το ήμισυ Γαλαξιδιώτης- Διευθυντής του Νοσοκομείου Ύδρας, χειρουργός κ. Παναγιώτης Μανίκης .